Mijn Mobiliteit
Mijn Vrijheid

Voorwaarden om een mobiliteitshulpmiddel te krijgen

Aanvraag tot tegemoetkoming

U kan een mobiliteitshulpmiddel aanvragen als u voldoet aan de medische voorwaarden (op voorschrift) en de administratieve voorwaarden (aangesloten zijn bij de Vlaamse sociale bescherming). Leeftijd is geen voorwaarde.


De Vlaamse sociale bescherming
betaalt (een groot deel van) de kosten voor de aankoop of huur van een mobiliteitshulpmiddel, als u voldoet aan de voorwaarden:

Medische voorwaarde: uw behoefte aan een mobiliteitshulpmiddel moet voorgeschreven zijn door een arts of meer gespecialiseerde zorgverlener.

Administratieve voorwaarde: u moet aangesloten zijn bij de Vlaamse sociale bescherming, wat inhoudt dat u uw jaarlijkse zorgpremie betaalt aan uw zorgkas. (Wat in Brussel?)

Leeftijd is geen voorwaarde. U kan op elke leeftijd een mobiliteitshulpmiddel aanvragen. Uw leeftijd kan wel mee bepalen welk type hulpmiddel bij u past en hoe snel u dat mag vervangen. Vanaf de leeftijd van 85 jaar of in het woonzorgcentrum kan u uw mobiliteitshulpmiddel huren in plaats van kopen. Heeft u al een mobiliteitshulpmiddel? Soms mag u dat combineren en toch nog een nieuw hulpmiddel aanvragen.

Bron: departementzorg.be

Medische voorwaarde: langdurige problemen met verplaatsingen

Om een mobiliteitshulpmiddel aan te vragen, moet u eerst naar een arts of een gespecialiseerd team (rolstoel advies team). Zij stellen op basis van uw gezondheidstoestand een voorschrift of rapport op, wat bepaalt of u in aanmerking komt voor een mobiliteitshulpmiddel, en voor welk type. Uiteraard moeten zij gezondheidsproblemen vaststellen die voor lange tijd of permanent een belemmering vormen van uw vermogen om zich te verplaatsen op eigen kracht.Heeft voor een relatief korte periode een mobiliteitshulpmiddel nodig, bijvoorbeeld na een beenbreuk, dan zal u via uw ziekenfonds een hulpmiddel (bv. een kruk of rolstoel) kunnen uitlenen. Dat is een ander systeem en staat los van de Vlaamse sociale bescherming. 

Snel degeneratieve aandoeningen (bijvoorbeeld ALS)

Een aparte medische voorwaarden zijn de snel degeneratieve aandoeningen, zoals ALS. Mensen die daaraan lijden, kunnen met een snellere en flexibelere aanvraag hun mobiliteitshulpmiddel huren (in plaats van kopen). Zo'n aandoening moet worden vastgesteld door een neuroloog of door een gespecialiseerd rolstoel advies team. Mobiliteitshulpmiddelen voor mensen met een snel degeneratieve aandoening kunnen alleen afgeleverd worden door een verstrekker die daarvoor een speciale machtiging heeft gekregen.

Administratieve voorwaarde: aangesloten zijn bij de Vlaamse sociale bescherming

Wonen in Vlaanderen of Brussel

U woont in het Vlaams Gewest

Wanneer u in het Vlaams gewest woont en een mobiliteitshulpmiddel aanvraagt, zullen uw verstrekker en uw zorgkas controleren of u wel bent aangesloten bij de Vlaamse sociale bescherming. Aangesloten zijn betekent dat u bent aangesloten bij een zorgkas en dat u elk jaar de zorgpremie betaald hebt voor de Vlaamse sociale bescherming. In het Vlaams gewest is dat sowieso verplicht.

  • Uw zorgpremie niet (altijd) betaald? Uw zorgkas stuurt u een brief om de achterstallige zorgpremies te betalen (of trekt ze af van uw zorgbudget als u dat krijgt). Dat moet in orde zijn voor u een mobiliteitshulpmiddel kan krijgen.
  • Niet aangesloten bij een zorgkas? De verstrekker van uw mobiliteitshulpmiddel zal u doorverwijzen om u aan te sluiten voor u een hulpmiddel kan aanvragen. 
  • U heeft een openstaande boete bij de Vlaamse sociale bescherming? De Vlaamse overheid zal die innen, maar dat staat niet in de weg van uw aanvraag voor een hulpmiddel. 

U woont in Brussel

Brusselaars zijn niet verplicht om zich aan te sluiten bij de Vlaamse sociale bescherming.

  • U bent momenteel aangesloten bij de Vlaamse sociale bescherming? Ook uw rolstoel of ander mobiliteitshulpmiddel wordt (grotendeels) betaald door de Vlaamse sociale bescherming. U kan terecht bij een erkende verstrekker of uw zorgkas voor de aanvraag. Heeft u nog achterstallige zorgpremies te betalen, dan zal uw zorgkas u daarvan verwittigen.  
  • U bent momenteel niet aangesloten bij de Vlaamse sociale bescherming? U kan kiezen om zich alsnog aan te sluiten, of u kan zich wenden tot Iriscare voor een tussenkomst voor uw mobiliteitshulpmiddel. Vraag advies aan uw verstrekker.

Meer over mobiliteitshulpmiddelen in Brussel.

Een paar uitzonderingen

U heeft al een mobiliteitshulpmiddel

Heeft u al een mobiliteitshulpmiddel? Soms mag u dat combineren en toch nog een nieuw hulpmiddel aanvragen. Anders moet u wachten tot de "hernieuwstermijn" van dat hulpmiddel verstreken is. De hernieuwingstermijn bepaalt per type hulpmiddel hoe lang u het kan gebruiken voor het aan vernieuwing toe is. Dat geldt ook voor hulpmiddelen die u via een andere gemeenschap dan de Vlaamse gemeenschap terugbetaald hebt gekregen. Wanneer uw medische toestand erg snel achteruit is gegaan of u gebruikt uw hulpmiddel vaker dan gemiddeld en het is hierdoor noodzakelijk aan vervanging toe, dan kan u binnen uw hernieuwingstermijn toch een nieuw hulpmiddel aanvragen.

U heeft geen rijksregisternummer (INSZ-nummer)

Sommige mensen die bijvoorbeeld tijdelijk in België verblijven hebben geen rijksregister- of INSZ-nummer. Zij moeten een zogeheten "BIS-nummer" aanvragen bij hun gemeente.

 U woont niet in Vlaanderen?

Alleen als u kan aansluiten bij de Vlaamse sociale bescherming, kan u ook een mobiliteitshulpmiddel aanvragen. 

U verblijft in een ziekenhuis

Zolang u in een algemeen of revalidatieziekenhuis verblijft (incl. een revalidatieziekenhuis) kan u geen mobiliteitshulpmiddel aanvragen. Wacht tot uw ontslagregeling bekend is of tot u effectief ontslagen bent uit het ziekenhuis om een hulpmiddel aan te vragen. Verblijft u in een psychiatrisch ziekenhuis of in een een psychiatrische afdeling in een algemeen ziekenhuis, dan kan u wel een mobiliteitshulpmiddel aanvragen.

U verblijft in de gevangenis

U kan geen mobiliteitshulpmiddel aanvragen zolang u in de gevangenis verblijft.

Toch aanvragen in een uitzonderlijke situatie

Heeft u echt nood aan een mobiliteitshulpmiddel maar voldoet u niet aan de voorwaarden, dan kan u via een verstrekker toch een aanvraag doen voor een "uitzonderlijke situatie". U zal uw aanvraag dan wel uitgebreid moeten motiveren.

Op welke tussenkomst heeft u potentieel recht?

Wilt u graag meer weten over tegemoetkomingen? Via deze link vind u de volledige lijst van tegemoetkomingen per prestatiecode via departementzorg.be

Uw mobiliteitshulpmiddel vervangen of veranderen (hernieuwen)

Koopt u een mobiliteitshulpmiddel via de Vlaamse sociale bescherming, dan mag u dat na een aantal jaar vervangen ("hernieuwen") en een nieuw hulpmiddel aanvragen. U kan ook vragen om uw huidige hulpmiddel aan te passen.

  • Voor elk mobiliteitshulpmiddel is bepaald na hoeveel jaar u het kan vervangen en u dus een nieuw mobiliteitshulpmiddel kunt aanvragen. Dat kan hetzelfde type zijn, of een ander. 
  • Die periode gaat in vanaf de dag dat u het hulpmiddel in uw bezit heeft.
  • Hoeveel jaar dat is, hangt ook af van uw leeftijd.
  • In sommige gevallen kan u het al sneller vervangen of veranderen. Bijvoorbeeld als uw toestand achteruit gegaan is, en u een meer geavanceerd hulpmiddel nodig heeft. Het kan ook dat uw verstrekker dan een aanpassing voorstelt aan uw huidige hulpmiddel in plaats van het te vervangen. 

Huurt u een hulpmiddel, dan zal de verstrekker van uw hulpmiddel het zelf vervangen wanneer dat nodig is. 

 

 

Vaste termijnen voor vervanging

Als u een mobiliteitshulpmiddel gekocht heeft met een tussenkomst (betaling) van de Vlaamse sociale bescherming, kan u dat na een aantal jaar vervangen. U kan dan een nieuw hulmiddel kopen, opnieuw met een tussenkomst van de Vlaamse sociale bescherming. We noemen dat "hernieuwen".

Voor elk type hulpmiddel is bepaald hoeveel jaar u het in uw bezit moet hebben, voor u een nieuw hulpmiddel kan kopen met een nieuwe tussenkomst van de Vlaamse sociale bescherming. In deze 

Lijst met hernieuwingstermijnen voor mobiliteitshulpmiddelendoc bestand41.2kb

  • Ziet u voor elk type hulpmiddel na hoeveel jaar u het kan vervangen. 
  • Ziet u hoe lang die periode is afhankelijk van uw leeftijd (meestal korter als u jonger bent dan 18, en langer als u ouder bent dan 65).
  • Staat uw hulpmiddel niet in deze lijst? Dan is de periode voor vervanging (de hernieuwingstermijn) bepaald op het moment van uw aanvraag. Vraag het na bij uw zorgkas of verstrekker. 

Die periode start vanaf de dag dat u het hulpmiddel in uw bezit heeft.

 

Doe een nieuwe aanvraag

Hulpmiddel hernieuwen

Wil u uw hulpmiddel vervangen, dan moet u een nieuwe aanvraag doen voor een mobiliteitshulpmiddel. U zal dus opnieuw naar uw arts of gespecialiseerd team moeten gaan voor een medisch voorschrift of rapport en naar uw verstrekker om een aanvraag te doen. Het kan immers zijn dat u intussen een meer geavanceerd hulpmiddel nodig heeft. Heeft u hetzelfde type of een soortgelijk type hulpmiddel nodig? Dan zal uw aanvraag doorgaans eenvoudiger verlopen dan de eerste keer. 

Sneller vervangen of aanpassen

U kan ook vragen om uw hulpmiddel sneller te vervangen dan de voorziene vervangings- of hernieuwingstermijn. Of om er iets aan aan te passen.

  • als er iets veranderd is aan uw gezondheidstoestand waardoor u het nog moeilijker gekregen hebt om zich te verplaatsen (en u dus misschien een meer geavanceerd hulpmiddel nodig heeft).

  • als er iets stukgegaan is aan uw mobiliteitshulpmiddel waardoor het onbruikbaar is geworden, en het niet hersteld kan worden (en dat niet komt door "oneigenlijk gebruik" van het mobiliteitshulpmiddel).

U moet daarvoor een nieuwe aanvraag doen voor een mobiliteitshulpmiddel (eerst naar uw arts gaan, dan naar uw verstrekker). Uw verstrekker zal wel een meer uitgebreide aanvraagprocedure moeten volgen. Hij zal bijvoorbeeld een uitgebreide motivering moeten opstellen waarom u sneller een nieuw hulpmiddel nodig hebt, en u eventueel het nieuwe hulpmiddel ook laten testen. 

Nog meer informatie nodig?

Elke gebruiker kan zich wenden tot de zorgkas van uitsluiting voor meer informatie. 

Terugbetaling van de Zorgkas

Voor wie?

  • Medische goedkeuring krijgen
  • Ongeacht leeftijd
  • Verbonden zijn aan een zorgkas

Terugbetaling van VAPH

Voor wie?

  • Personen met een handicap
  • Aangesloten bij het VAPH
  • Voor je 65 jaar lid worden bij VAPH

Hieronder vindt u een handig overzicht van de nodige documenten per categorie. Al deze documenten kan u verkrijgen via onze medewerkers en verstrekkers in één van onze winkels of via mail. 

Rollator

Nodig?

  • Een medisch voorschrift
  • Verkrijgbaar via iedere arts

Manuele/Modulaire Rolstoel

Nodig?

  • Een medisch voorschrift
  • Verkrijgbaar via iedere arts

Actief
Rolstoel

Nodig?

  • Een medisch voorschrift & Rolstoel Advies Rapport
  • Medisch Voorschrift: iedere arts
  • RAR: Verkrijgbaar via het Rolstoel Advies Team

Deelbare scooter
("Binnenscooter")

Nodig?

  • Een medisch voorschrift
  • Verkrijgbaar via elke arts

Middelgrote scooter
("Binnen-Buiten")

Nodig?

  • Een medisch voorschrift & Rolstoel Advies Rapport
  • Medisch Voorschrift: iedere arts
  • RAR: Verkrijgbaar via het Rolstoel Advies Team

Grote Scooter
("Buitenscooter")

Nodig?

  • Een medisch voorschrift & Rolstoel Advies Rapport
  • Medisch Voorschrift: iedere arts
  • RAR: Verkrijgbaar via het Rolstoel Advies Team

Ontdek hier het aanbod

Driewielfiets

Nodig?

  • Een medisch voorschrift
  • Medisch Voorschrift: iedere arts

Zitdriewielfiets

Nodig?

  • Een Rolstoel Advies Rapport
  • RAR: Verkrijgbaar via het Rolstoel Advies Team

Manuele verzorgrolstoel

Nodig?

  • Een medisch voorschrift
  • Medisch Voorschrift: iedere arts

Duwwagen (kind)

Nodig?

  • Een medisch voorschrift
  • Medisch Voorschrift: iedere arts

Elektrische rolstoel (binnen)

Nodig?

  • Een medisch voorschrift & Rolstoel Advies Rapport
  • Medisch Voorschrift: iedere arts
  • RAR: Verkrijgbaar via het Rolstoel Advies Team

Elektrische rolstoel (binnen/buiten)

Nodig?

  • Een medisch voorschrift & Rolstoel Advies Rapport
  • Medisch Voorschrift: iedere arts
  • RAR: Verkrijgbaar via het Rolstoel Advies Team

Elektrische rolstoel (buiten)

Nodig?

  • Een medisch voorschrift & Rolstoel Advies Rapport
  • Medisch Voorschrift: iedere arts
  • RAR: Verkrijgbaar via het Rolstoel Advies Team

Zitdriewielfiets met onderstuur

Nodig?

  • Een Rolstoel Advies Rapport
  • RAR: Verkrijgbaar via het Rolstoel Advies Team

OVER HEGO MOBILE

Het beste aanbod van mobiliteitshulpmiddelen op de Belgische markt. We hebben (bijna) alles op voorraad: klaar om bekeken, gekeurd en getest te worden. Spring zeker eens binnen in één van onze filialen. Jullie zijn van harte welkom.

Dit product staat op de lijst van het VSB en komt mogelijks in aanmerking voor tegemoetkoming mits aan de voorwaarden voldaan wordt. Meer info hier

Privacyverklaring - Cookie Policy - Disclaimer

Copyright ©2024 Hego Mobile 

OPENINGSUREN

maandag t.e.m. vrijdag:
10.00 – 12.00
13.00 – 17.00

Zaterdag:
Genk: 10.00 – 13.00
Andere filialen: op afspraak

 

CONTACT

Hego Mobile Genk
Hasseltweg 152
Tel: 089 23 05 90

Hego Mobile Nijlen
Herenthoutse Steenweg 101
Tel: 03 435 48 49

Hego Mobile Rekem
Steenweg 140
Tel: 089 61 49 43

Hego Mobile Torhout
Bruggestraat 115
Tel: 050 31 79 19

info@hegomobile.be
BE0646.828.860